Gyttorp – En bra bit av Nora

Gyttorp ett gammalt brukssamhälle i Nora kommun och här bor ca 360 familjer.

Skolan och husen i centrum är ritade av den välkände arkitekten Ralf Erskine. Gyttorps centrum genomgick för några år sedan en omfattande upprustning och renovering och är numera kulturminnesmärkt och belönat med Europa Nostra-medaljen.

Näringsliv & Företag

Nitro Nobel som grundades 1864 var Alfred Nobels första företag som numer ingår i Orica-koncernen. Många av de boende i Gyttorp arbetar på Orica.

I Gyttorp finns även en del mindre företag såsom restaurang, matvarubutik, allverkstad och frisersalong för damer och herrar.

Skola & Idrott

I Gyttorp finns också daghem, förskola, låg- och mellanstadieskola, samt en idrottsplats där det sommartid spelas fotboll. Det finns även ridklubb med ett nybyggt ridhus.

Omgivningar

Gyttorp är vackert beläget vid sjön Vikern och erbjuder rika möjligheter till bad, fiske och sköna promenader i skog och mark. Våra omgivande skogsområden är rika på svamp och bär. Utmed sjön Vikern, som sträcker sig ända in i Gyttorps centrum, finns en vacker strandpromenad och i anslutning till den är Nobelparken, där man kan spela minigolf. Där finns också en gammal skyttepaviljong.
Skyttepaviljongen tillhör föreningen Gyttorps Byalag och används som klubblokal för föreningen men även som mötesplats för Gyttorps innevånare. Paviljongen ställs också till förfogande för andra föreningar och privatpersoner som vill hyra lokalen för något evenemang eller en fest etc.

Från Gyttorps station finns sommartid möjlighet att åka med ångloksdraget veterantåg eller rälsbuss till Nora eller Pershyttan, Järle och Vikersvik. Tågtrafiken bedrivs av NBVJ, Nora Bergslags Veteranjernväg. För tidtabell och annan information, se NBVJ:s hemsida. Telefonupplysningar: 0587 – 103 04 eller Nora Turistbyrå 0587 – 811 20.

I närbelägna Nora anordnas under turistsäsongen guidade visningar av järnvägsmuseet, beläget vid vackra Nora station, med lokstall, lokverkstad och särskild järnvägsutställning med bl.a. en större modelljärnväg i godsmagasinet. Likaså arrangeras guidade visningar i Bergsmansbyn och kulturreservatet Pershyttan, också beläget i närheten av Gyttorp, med besök i Lockgruvan och hyttan med anor från 1300-talet. Upplysningar: Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och Veternjärnväg, eller Nora Turistbyrå 0587 – 811 20.

Sedan ett par år tillbaka förfogar föreningen Gyttorps Byalag för bangolf och uthyrning av 2 stycken 50-talslägenheter, samt en Ralf Erskine utställning. Utställningen finns i en 50-tals lägenhet i Gyttorp.

Hyr en 50-talslägenhet

Vill du hyra en 50-tals lägenhet för nostalgiskt korttidsboende ska du kontakta Gyttorps Byalag på telefon 076-1197172 eller Nora turistbyrå telefon 0587 – 811 20.

Priserna för 2017 är 500 kr/dygn eller 2 500 kr/vecka och lägenhet.
Lägenheterna är fullt utrustade i 50-tals stil för 4 respektive 6 personer. Kök och badrum är renoverade och moderna. Det finns även färg-TV. Välkommen att besöka Gyttorp, vårt vackra lilla samhälle vid Vikerns strand, mitt emellan länsvägarna 243 och 244.